Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pöhjala: Baltic Porter Day 2025

Pöhjala: Baltic Porter Day 2025

Most, hogy Trump vámháborúja bokán rúgta a világgazdaságot, különösen aktuális a balti porter története, amennyiben azt is megmutatja, hogyan teremnek lokális értékek a befagyott kereskedelem nyomán. Amíg ugyanis a Baltikumban folyamatos volt a porterellátás, és gyakran tudtak érte faanyaggal fizetni (Britanniában a 18. századra nemigen maradt normális fa, amiből hajót vagy hordót lehetett volna építeni), addig az oroszok, a finnek, a svédek, a lengyelek vígan elvoltak az importporterrel. Imádták, rengeteget ittak belőle és meg voltak győződve róla, hogy otthon ők ilyet nem tudnak főzni. Egészen addig amíg jött a fenevad Napoleon és nagy angolverő dühében be nem vezette a kontinentális blokádot 1806-ban. Akkor aztán a britek elveszették a kapcsolatot a kontinentális Európával, a balti népek pedig elvesztették bőséges porterforrásaikat, és kénytelen voltak maguk nekiveselkedni a masszív fekete sörök főzésének. És mit ad isten, kiderült, hogy ők is meg tudják főzni. Egy kicsit kellett igazítani a recepten: nem angol malátából és nem angol komlóból dolgoztak, illetve a melegigényes felsőerjesztésű élesztőt lecserélték lágerélesztőre – hiszen a hideg környezet ingyen rendelkezésre állt – és megfőzték a balti portert, ami tulajdonképpen semmiben nem marad el az angol portertől szerethetőségben és minőségben. Kicsit kevésbé gyümölcsös, jóval fegyelmezettebb, élesebb íze van, így sokszor édesebbnek érződik és a brettes fanyarság is lemaradt, de a mai napig rengetegen isszák, szeretik, talán többen is, mint a portert ma az Egyesült Királyságban. Ráadásul az egyetlen sörstílus lett, ami igazán csak erre a régióra jellemző, így import-eredete ellenére lett némi identitásképző ereje is. Mára Lengyelország lett a domináns balti porter-nagyhatalom, és 2016 óta a lengyelek mindn télen tartanak egy Balti Porter Day-t. Nézzük mit főzött az egyik leghíresebb balti főzde, az észt Pöhjala a 2025-ös balti porter napra! 


Szép, gazdag feketébe ájuló sötétbarna sör barna krémes habbal. Illata klasszikus csokoládés pörkölt maláta némi komlóval meg még valami gyanús erdei bogyós illat, amiről valami hegyvidéki keserűálikör jut eszembe abból a fajtából, amit jobb elkerülni. Meg még valami édesköményes, medvecukros árnyalat, valami fura az biztos, otthagytunk valamit a szaunában és talán annak van ilyen szaga?
A korty sűrű, szirupos, nem egykönnyen nyelhető és hamar nagyon édes lesz, sőt cukros, majd hirtelen megszólal a határozott komlózás, mintha némi fáziskéséssel próbálná jóvá tenni az iménti cukormerényletet és tényleg a végére jó száraz, fás cucc lesz sok finom fekete csokoládéval. A cukorban megérezni a régi ellenséget, a bölényfüvet, ezt a vaniliás ízű vadnövényt, ami a híres lengyel vodka, a Zubrowka ízét adja, és amit a gyanútlan utazók eleinte örömmel hörpölgetnek, mielőtt nyilvánvalóvá nem válik, hogy ilyesmit csak az iszik, aki szereti a kegyetlen másnapokat.
Érdekes jelenség ez a sör: főzzünk valami különlegeset Baltic Porter Day-re, ha már a lengyelekhez megy, menjen bele bölényfű, de hiszen attól minden émelyítően édes lesz, sebaj, értünk mi a sörfőzéshez, majd szépen visszakanyarítjuk a helyére. És valóban a sokadik kortyra az ízt annyira átírja a klasszikus, erős portervégződés, hogy nem érezni már a bölényt. De azért teljesen száraz sosem lesz, ahogy melegszik visszakúszik bele az édesség, afféle kávé két cukorral, plusz komló, meg jó sok alkohol – 11%.