Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pöhjala: Rukirrääk Rye Ale

Pöhjala: Rukirrääk Rye Ale
A rozs nagyszerű alapanyag, bár tud fejtörést okozni a sörfőzőnek, ha túl sok kerül az üstbe, mozdíthatatlan kását alkot, viszont a sörnek csodás mély, borsos gazdag karaktert ad. Könnyű világos lágerekben semmi keresnivalója, de a sötétebb, nehezebb söröket szépen mélyíti, és ma már IPAkban is előszeretettel használják. A Reinheitsgebot előtt Bajorországban széles körben használták, végül a Roggenbier csak a huszadik században tért vissza. Mindenekelőtt azonban Kelet és Észak-Európára jellemző söralapanyag, a finn sahti és az orosz kvasz jellegzetes alapanyaga.

A címkén látható ódon botanikai lexikon-illusztráció egy haris nevű madarat ábrázol, ami Észtországban előszeretettel zabálja fel a rozs magvait, és ez a nosztalgikus madárábrázolás meglepően elegáns hatást kelt a sörösdoboz alul-felül kilátszó pucér aluminium-anyagának ellentéteként. Következő meglepetés: a sör színe. Nem számítottam ennyire sötét barnára, ami azonban nem stoutosan sötétbarna, mert van benne valami élénk és áttetsző melegség. Mélybíbor reflexekkel provokál, aztán kávéhabhoz hasonló habot fejleszt, szokatlan megjelenésű, csinos sör. Illata mély mézes, kekszes közepesen pörkölt maláta és sűrű, aszaltgyümölcsös illatok, akár egy barleywine, némi kávés prököltséggel.
A korty elegáns és kiegyensúlyozott. A legfinomabb, otthonos pirítós-ízek fordulnak a végére asztalszilvás enyhe fanyarságba, majd egy éppen csak kiegyensúlyozó visszafogott komlókeserűségbe. 
Rozssör, tehát logikus volt, hogy a maláta lesz a főszereplő. Meg is mutatja magát több oldalról, először mint pirított rozskenyér, aztán kávéba fordul, majd finoman gyümölcsössé válik, de ez a gyümölcsösség nem jut el csak az asztalszilváig, majd végül a komlóval találkozván kitűnik fás szárazsága is.
Túlzásnak tűnik? Nem az. Könnyű ivású, levegős, elegáns. Semmi sincs benne túlzsúfolva, és az édessége a lehető legtökéletesebb, hiteles, organikus, érezhetően a rozsmaláta komótos, őszinte édessége van benne, semmi egyéb. A legjobb Pöhjala, amit ebben az évtizedben ittam.